Kişisel Koruyucu Donanım, KKD Nasıl Seçilir, Kulak Koruma

Kulak tıkacı nasıl seçilir?

Kulak tıkacı nasıl seçilir?

Kulak tıkacı seçerken aşağıdaki kriterleri dikkate almak gürültüye bağlı işitme kaybını önlemek açısından oldukça elzemdir.

Kulak tıkacı nasıl seçilir?

Her kulak koruyucu için SNR değeri bilgisi bulunmalıdır ve kulak koruyucu seçimi için temel koşuldur.

Kulak Tıkacı Standartları

EN 352-2 Bu standart, kulak tıkaçlarının yapım, tasarım, performans, işaretleme ve kullanıcı bilgilerine ait kuralları kapsar.

SNR Değeri Nedir?

SNR, Uluslararası Standart ISO 4869’a göre belirlenmiş bir değerlendirme sistemidir. Testler, imalatçılardan bağımsız ticari laboratuvarlar tarafından gerçekleştirilir. SNR dB cinsinden ifade edilir ve farklı işitme koruma cihazlarının potansiyel gürültü azaltma yeteneğini karşılaştırmak için bir kılavuz olarak kullanılır.

Örneğin; ortam gürültüsünün ortalama 90-95 dB olduğu koşullarda, 28 SNR değeri olan bir kulak koruyucunun kulağa ulaşan gürültüyü ortalama olarak 80 dB düzeyine düşürdüğü söylenebilir. Bu nedenle tavsiye edilen SNR değeri 28-30 ve üzeri olması ÇALIŞAN SAĞLIĞI açısından önemlidir.

Kulak Tıkaçları Nasıl Seçilir?

Kulak tıkacı seçim kriteri

Kulak tıkaçlarını seçerken aşağıdaki kriterleri dikkate almak faydalı olacaktır;

  1. 89/686/EEC sayılı direktifine uygun ve CE belgeli olmalıdır.
  2. EN 352-2 standartlarını karşılamalıdır.
  3. Ambalajı üzerinde firma adı ve ilgili standartları gösteren tanımlamalar olmalıdır.
  4. Kulak yoluna giren tıkaçlar; kullanım esnasında rahatsız edici özellikte olmamalı, anti-alerjik, kulak yolunun şeklini alacak şekilde MÜMKÜNSE KIVRIMLI olmalıdır.
  5. Kulak tıkaçlarının ipli olması tavsiye edilir.
  6. Kulak tıkacı standardına uygun; yapım, tasarım, performans ve kullanma bilgileri olmalıdır.
  7. Kulak tıkacının Ortalama Gürültü Azaltma Değeri SNR= 28-30 dB ve üzeri olması gereklidir. *
  8. Kullanımdan sonra rahatlıkla çıkarılabilir, tek kullanımlık, hijyenik açıdan poşetli veya kutulu olması gereklidir.
  9. Kulak tıkacı kullanım bakımından ergonomik olmalıdır.
  10. Kulak tıkacı insan sağlığına uygun olmalıdır.

* 90 dB. ve üzeri ortamlar baz alınmıştır.

Kulak koruyucular ne zaman kullanılır?

85 dB’in üzerindeki gürültü seviyelerine maruz kalınması halinde işitme koruyucu ekipmanlar kullanılmalıdır.

Kulak koruyucularının sessiz ortamda takılıp, sessiz ortamda çıkarılması çok önemlidir. Çünkü kulak koruyucularının gürültülü ortamda çok kısa bir süre ile takılıp çıkarılmasının dahi kulak koruyucularının koruma etkinliğini önemli ölçüde azalttığı belirlenmiştir.

Sekiz saatlik çalışma süresinde işbaşında beş dakika koruyucusuz çalışmak hiç koruyucu kullanmamakla eşdeğerdir.

Gürültüye bağlı işitme kaybı zor fark edilir, kalıcıdır ve tedavisi mümkün değildir…

Kulak Tıkaçları Nasıl Seçilir?

Kulak tıkacı nasıl seçilir?” ile ilgili 11 düşünce

  1. Ogün Haktan dedi ki:

    Merhaba; Çalıştığım işyerinde eskiden bu yana hazırlanan şartnamelerde kulak tıkaçları ile ilgili genel olarak 37 dB şart koşuluyor. Makalenizde 30 dB’in yeterli olduğub söyleniyor. Açıkçası bu şartnameyi sizden gelecek bilgiler ışığında revize etmek istiyoruz. Mail adresinize de örnek şartnameyi gönderdik. Çalıştığımız ortam genel olarak 90- 110 dB aralığında. Alacağımız kulak tıkaçlarında hangi performansları göz önüne almamız daha önemlidir? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

    1. İş Güvenliği Uzmanı dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda da bahsetdildiği üzere, ortam gürültüsünün ortalama 100 dB olduğu koşullarda, 28 SNR değeri olan bir kulak koruyucunun kulağa ulaşan gürültüyü ortalama olarak 80 dB düzeyine düşürdüğü söylenebilir. Bu nedenle tavsiye edilen SNR değeri 30 ve üzeri olması ÇALIŞAN SAĞLIĞI açısından önemlidir… Tavsiyemiz SNR değeri 30 dB olan ürünlerin kullanılması yönünde olacaktır. 90-110 dB olan bir ortamda kullanmanız gereken 28-30 dB aralığında olan kulak tıkaçlarıdır.

  2. burhan dedi ki:

    atölyemizde yapılan ölçümlerde genel olarak 85dB üzerinde (80-85 dB) çıkmıyor. yine de kulak tıkacı takılması gerekli midir?

    1. İş Güvenliği Uzmanı dedi ki:

      Kulak tıkaçlarında zorunluluk 85 dB ve üzeri içindir. Şayet ölçümlerde 85 dB’in altında değerler alınıyorsa takılma zorunluluğu yoktur. Ancak 85 dB civarı ve üzerinde ölçüm var ise, mutlaka takılmasını tavsiy ederiz. Unutmayın ki, Gürültüye bağlı işitme kaybı zor fark edilir, kalıcıdır ve tedavisi mümkün değildir…

  3. Kahraman Ulaş dedi ki:

    Mrb, çalışma ortamlarımızda yapılan ölçümler 95 dB ortalama olarak geliyor. SNR değeri 28 olan kulaklık yeterli midir? (mevcut kullandığımız SNR değeri 23 dB. değiştirmek istiyoruz)

    1. aaefler dedi ki:

      Merhaba, 95 dB ortamlar için SNR 28 kulaklıklar yeterli olacaktır. Daha önce kullandığınız 23dB kulaklıklar ihtiyacınızı karşılamıyor. Kazasız günler dileriz.

  4. Şahin Özcan dedi ki:

    Kulak tıkaçları ile ilgili çok fazla soru gelmektedir. Özellikle YÜKSEK SNR değeri talep edilmesinin gerekçesini tekrar açıklamak isterim.
    “Ses zayıflatması ortalama değeri, kulak koruyucusu performansının en doğru değerlendirilmesini sağlar
    Bu parametre, 125 Hz ile 8000 Hz aralığındaki her frekans bandını niteler. Ortalama değer 16 dinleyiciden alınan laboratuvar ölçümlerine dayanmaktadır ve standart sapma da dikkate alınmalıdır. Standart sapma bir istatistiktir, 16 farklı ses zayıflatma değer ölçümünün ortalama değer etrafında ne kadar yakın kümelenmiş olduğunu gösterir.”
    Sonuç olarak SAPMALAR ın olabileceği göz önüne alınmalı ve 2-3 frekans yukarısı tercih edilmelidir. Umarım faydalı olmuştur.

  5. Onur T. Akın dedi ki:

    Harika bir açıklama olmuş. Çoğu insan inanın kulak tikacinin snr degerini bilmiyor. Aslında gerçekten çok onemliymis. Teşekkürler.

  6. fırat aydoğan dedi ki:

    Merhaba,
    Bakanlık ilgili rehberinde koruyuculuğu cok yüksek seviyede olan ürünlerin kullanılmaması gerektiği,(70 db altına düşürmemesi öneriliyor) belirtiliyor. 90db seviyede gürültünün olduğu bir ortamda yazıda tavsiye edilen 30db ve üstü koruyuculardan örneğin 40-50 db seviyede koruyucu kullanılması bu anlamada uygun olacak mııdır?
    Teşekkürler.

    1. Şahin Özcan dedi ki:

      Değerli İSG Dostu, yönetmelikte belirtilen standartlar açık aslında. Haktan hocamız makalesinde de bu bilgiler ışığında ve KKD komisyonumuzca belirlenen standartlar kullanılarak bu değerler verilmiştir. Burada önemli olan SNR değerinin belirlenmesidir. Hocamız güzel bir örnek vermiş; Ortam gürültüsünün ortalama 90-95 dB olduğu koşullarda, 28 SNR değeri olan bir kulak koruyucunun kulağa ulaşan gürültüyü ortalama olarak 80 dB düzeyine düşürdüğü söylenebilir. Bu nedenle tavsiye edilen SNR değeri 28-30 ve üzeri olması ÇALIŞAN SAĞLIĞI açısından önemlidir… Yani 80 dB’in altı için kulaklık takılması da uygun olmaz. Bakanlığın belirttiği 70dB. dahi çok düşük. EU standartlarında 2019/08-UC63505 makalesinde (ki aynı makale OHSA’da da mevcuttur) 75 dB ve üzeri belirtilmiştir.

  7. Oğuzhan Dereli dedi ki:

    Ayakta alkışlanacak makale. Açık ve net anlatılmış.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir