Ayak Koruma, El Koruma, Göz Koruma, Kafa Koruma, Kişisel Koruyucu Donanım, KKD Nasıl Seçilir, Kulak Koruma, Solunum Koruma, Vücut Koruma, Yüksekte Çalışma

Kişisel Koruyucu Donanımlar nasıl seçilir?

Kişisel Koruyucu Donanımlar nasıl seçilir?

Vücut Koruma

Vücut Koruma EN Standartları

EN ISO 11612: Uluslararası bu standarda göre belirlenen performans gereklilikleri, bahsi geçen koruma durumlarında giysilere uygulanmıştır. Limitli alev sıçramaları elbiseleri ve kullanıcının radian ya da konvektiv ısıya maruz kaldığı ya da sıcakya da erimiş metal sıçramalarında aşağıdaki kodlar kullanılmaktadır:

  • Kod A: Limitli alev sıçramalarında
  • Kod B: Konvektiv ısıya karşı koruma-3. Seviye
  • Kod C: Radian ısıya karşı koruma-4. Seviye
  • Kod D: Erimiş metal sıçramalarına karşı koruma-3. Seviye
  • Kod E: Erimiş metal sıçramalarına karşı koruma
  • Kod F: Kontak ısıya karşı koruma-3. Seviye

EN ISO 11611: Uluslararası bu standart, özel performans gereklilikleri açısından iki sınıfı tanımlar.

  • Sınıf 1: Düşük tehlike seviyesindeki kaynak tekniklerine karşı koruma
  • Sınıf 2: Tehlikeli kaynak tekniklerine karşı koruma, yüksek ısı radyan ısı

EN ISO 14116: Malzemelerin sınırlı alev yayılması, malzeme montajları ve koruyucu giysiler için performans özelliklerini kapsar. Giysinin yanmasının bir tehlike oluşturma olasılığı ek gerekliliklerinde ayrıca tanımlanmıştır.
EN 14116:2008: Koruyucu giysilerde kullanılan malzemelerin sınırlı alev yayma ile ilgili performans özelliklerini kapsar.
EN 11612:2008: Isıya maruz kalan endüstri çalışanları için koruyucu giysiler.
Aşağıdaki sıralamalar performans seviyelerini gösterir:

  • A – Limitli alev yayılımı
  • B – Isı yayılımına karşı koruma
  • C – Işın yayılımına karşı koruma

EN 11611:2007: Kaynak ve benzeri işlerde kullanılan koruyucu giysilerin standardı
EN 1149: 2006: Yangına yol açan boşalmalardan kaçınmak amacıyla, elektrostatik yük yayıcı koruyucu giysiye ait alt elektrostatik kuralları ve deney metotlarını kapsar.
EN 61482-1-2: 2007: Avrupa standardı olan bu test metodu, termal ve elektrik riskine karşı kullanılan giysilerin sistem olasılıklarını ölçer.
EN 13034: 2005 + A1: 2009: Sıvı kimyasallara karşı koruyucu giysiler.
Sıvı kimyasallara karşı limitli koruma sağlayan koruyucu giysilerin performans gerekliliklerini tanımlar (Tip 5 ve Tip 6). Bu standart, limitli kullanılan ve tekrar kullanılabilen kimyasal koruyucu giysilerin minimum gerekliliklerini tanımlar. Bu giysiler, hafif sprey etkisi sıvı aeresoller veya düşük basınç, düşük seviyede sıçramalara karşı kullanılanlar, molekül seviyede bariyer gerektirmezler.

Kimyasal Koruma ile İlgili Avrupa Direktifleri EN Standartları

  • TİP 1 A EN 943: Likit aerosolleri ve katı partikülleri içeren sıvı ve gaz kimyasallara karşı kullanılan koruyucu kıyafetler; gaz içermeyen tamamen kapalı olan ve hava almayan koruyucu kıyafetler için performans gereksinimleri.
  • TİP 1 B EN 943: Likit aerosolleri ve katı partikülleri içeren sıvı ve gaz kimyasallara karşı kullanılan koruyucu kıyafetler; gaz geçirmeyen, tamamen kapalı olmayan koruyucu kıyafetler için performans gereksinimleri
  • TİP 1 C EN 943: Likit aeroselleri ve katı partikülleri içeren sıvı ve gaz kimyasallara karşı kullanılan koruyucu kıyafetler; gaz geçirmeyen hava beslemeli koruyucu kıyafetler için performans gereksinimleri
  • TİP 2 EN 943: Likit aerosolleri ve katı partikülleri içeren sıvı gaz kimyasallara karşı kullanılan koruyucu kıyafetler; hava beslemeli özelliği sayesinde gaz geçirmeyen koruyucu kıyafetler için performans gereksinimleri. Tip 1 ve Tip 2’deki kıyafetler tekrar kullanılabilme özelliğine de sahiptir.
  • TİP 3 Pr EN 14605: Likit kimyasallara karşı kullanılan koruyucu kıyafetler; buradaki performans gereksinimleri kıyafetin farklı parçalarının da dahil olduğu sıvı geçirmeyen koruyucu kıyafetler içindir.
  • TİP 4 Pr EN 14605: Likit performanslara karşı kullanılan koruyucu kıyafetler; buradaki performans gereksinimleri kıyafetin farklı parçalarının da dahil olduğu sprey geçirmeyen koruyucu kıyafetler içindir.
  • TİP 5 ISO EN 13982 – 1: Katı partikülkimyasallara karşı kullanılan koruyucu kıyafetler; buradaki performans gereksinimleri sınırlı ve partikül geçirmeyen, tekrar kullanım içindir.
  • TİP 6 ISO EN 13034: Katı partikül kimyasallara (sıçramalara) karşı kullanılan koruyucu kıyafetler; buradaki performans gereksinimleri sıvı kimyasallara karşı kısıtlı koruma sağlayan takım kıyafetler içindir.

Kimyasal ürünlerle ilgili en büyük risk, kimyasal gazların, sıvı ve katı maddelerin tutulmadan içeri sızmasıdır. Bunun sebepleri şunlardır:

  • Dikişlerin yanlış, düzensiz toplanması ve yanlış kesim
  • Dikişlerin mekanik dayanıklılığının düşük olaması
  • Mekanik dayanıklılığın düşük olması
  • Termal dayanıklılığın düşük olaması

Kafa koruma seçimi için diğer sayfaya geçiniz.

Kişisel Koruyucu Donanımlar nasıl seçilir?” ile ilgili 6 düşünce

  1. rNadir Y. dedi ki:

    Tüm ekininizi tebrik ediyorum. Mükemmel bir çalışma olmuş. Teşekkürler

  2. iş pantolonu dedi ki:

    Güvenliği sağlayabilmemiz için iş güvenliği ekipmanları ile donanım gerçekten önemli. Sağlığımız için tehlikelere karşı savunma mekanizması görevi görmektedirler. Yazınız da bu açıdan oldukça bilgilendirici. Size teşekkürü bir borç bilirim ve iyi günler dilerim.

  3. Mustafa Aksakal dedi ki:

    Selam, tedarik ediyor musunuz bilmiyorum. Piyasada FFP2 maske bulamıyoruz. İsyerimize toplu ihtiyacımız var. Korona bizi de etkiledi. Yardımcı olursanız sevinirim.

    1. Hakan Karacan dedi ki:

      Merhaba değerli isg dostu, Biz tedarik etmiyoruz, ancak referanslarımızı belirtmiş olduğunuz e-posta adresinize gönderdik. Kazasız günler dileriz.

  4. Tarık Reisoglu dedi ki:

    Kkd uzmanı olarak sizi tebrik etmek istiyorum. Hakikaten özenle hazırlanmış bir yazı dizisi. Musadeniz olursa sitenizin ismini ve sizin isminizi vererek paylaşmak isterim.

  5. Yunus Gümüş dedi ki:

    Gördüğüm en açıklayıcı KKD bilgilendirmesi… hazırlayan arkadaşlara teşekkür ediyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir